Scrisoarea lui Stalin către învățătorul fiului său

Din toamnă Miriam va merge la școală în clasa zero. Asemenea celorlalți părinți și noi ne-am întrebat la ce școală să o dăm. Căutând informații și păreri despre fiecare școală, am ajuns la concluzia că școlile din România se împart în două categorii majore: simple și fițoase (nimic nou, nu?). Am întâlnit oameni bogați care și-au dat copiii la scoli simple, dar și  oameni simpli care au răsturnat munții ca să-și vadă copilul la o școală fițoasă. Fiecare cu prioritățile lui.

În timp ce căutam informații despre școală, am dat de un articol în limba rusă care mi-a atras atenția și am decis să-l împărtășesc cu voi. Este vorba despre o scrisoare a lui Stalin către învățătorul fiului său, Vasilii, care mergea la o școală simplă unde toți știau cine este tatăl lui. Înainte de a trece la scrisoarea lui Stalin, am o curiozitate: câți deputați, parlamentari, primari sau miniștri din România își duc copiii la școli simple?

Stalin ar fi ultimul om pe care l-aș lua drept exemplu în multe aspecte, inclusiv în educarea copiilor. Totuși, această scrisoare are prea multe lucruri comune cu realitatea din zilele noastre. Scrisoarea a fost scrisă în 1938, iar noi suntem în 2017 împreună cu răsfățații elitelor la pachet cu profesorii fără demnitate (nu toți sunt așa) pe care Stalin îi numește zdrențe de oameni.

„Învățătorului  Martyshin:

Am primit scrisoarea dumneavoastră despre năzbâtiile lui Vasilii Stalin. Vă mulțumesc pentru scrisoare. Răspund cu mare întârziere din cauza programului încărcat. Îmi cer scuze.

Vasile  este un tânăr răsfățat, cu capacități medii, sălbătic,  nu este întotdeauna vrednic de încredere, îi place să șantajeze „liderii“ slabi, de multe ori obraznic, cu o slabă sau mai bine zis cu o voință neorganizată. 

A fost răsfățat de tot felul de „cumetri“ care au accentuat în mod continuu că este „fiul lui Stalin.“ Mă bucur că în persoana dumneavoastră s-a găsit cel puțin un cadru didactic care se respectă, care îl tratează pe Vasilii ca pe ceilalți copii și îi cere tupeistului să respecte regimul școlar. 

Pe Vasilii îl strică directorii asemenea celor pe care i-ați pomenit dumneavoastră, zdrențe de oameni, locul cărora nu este la școală, iar dacă Vasilii nu a reușit încă să-și ruineze viața, este pentru că mai există în țara noastră astfel de dascăli care îl țin din scurt pe ștrengarul capricios. 

Sfatul meu este să aveți cerințe stricte și să nu vă fie frică de amenințările false și șantajul capriciosului  cu „sinuciderea“. Veți avea sprijinul meu. Din păcate, eu însumi nu am posibilitatea să mă ocup de Vasile. Dar vă promit că din când în când o să-l iau de guler.

Iosif Stalin, 08. 06. 1938 „

 

Written by Lilian