Divorțul de cele mai multe ori este un pas spre un nou eșec

  •  

Am citit undeva o statistică cu privire la divorț. Nu am sursa, dar pentru cei interesați promit să o caut. Deci, la prima căsătorie eșuează 51%,  la a două căsătorie eșuează 65%, la a treia căsătorie eșuează 75%. Sună optimist, nu?

Înainte de a merge mai departe vreau să răspunzi la o întrebare: te-ai gândit vreodată să divorțezi? Ți-a trecut prin minte măcar o singură dată că divorțul ar fi soluția? Înainte de a răspunde voi, am să răspund eu. Da, m-am gândit și nu o dată, mai ales în perioada neagră, perioadă prin care trece orice cuplu. Bănuiesc că sunt și excepții, doar că eu nu prea cunosc astfel de cupluri. Mai degrabă există cupluri care joacă bine rolurile în această perioadă, cei care știu să mascheze foarte frumos crăpăturile relației. Unii au mascat atât de bine, încât atunci când și-au făcut publică despărțirea, toți au rămas uimiți și descurajați. Dacă și ei, cei care păreau a avea o relație perfectă, au ajuns aici… Devine tot mai greu să crezi că se poate.

Nu încurajez scoaterea gunoiului din casă, dar nici adeptul relațiilor de tip piese de teatru nu sunt. Îmbrățișările non-stop ale acestora și pupăceala obsesivă combinată cu cuvinte drăgostoase repetate chiar și atunci când situația n-o cere, uneori îmi provoacă un dezgust și o suspiciune pe care nu o pot justifica, dar care se justifică în timp, după ce îi cunoști mai bine și vezi cum este relația lor atunci când se calcă pe coadă sau când îi calcă alții.

Noi am avut o perioadă de criză care a durat destul de mult. Cuvântul divorț nu a fost rostit foarte des, dar suficient cât să se recomande ca fiind o soluție pe lista soluțiilor. Cuvinte grele, lacrimi, uși trântite. De multe ori cuvintele aveau un singur scop: SĂ RĂNEASCĂ. Iar cuvântul divorț era folosit la început pentru a manipula cealaltă persoană, ca într-un final, după ce și-a pierdut efectul manipulator, să fie luat în serios cu toate implicațiile care îl reprezintă. Cu alte cuvinte, a ajuns să-și ocupe locul pe piedestalul soluțiilor, astfel încât orice ai fi încercat nu era suficient  de bine și te trezeai la gândul că divorțul este singura variantă. Este ca un virus care îți anihilează capacitatea de a vedea realitatea așa cum este și abilitatea de a găsi lumina în tot acest întuneric. Anulează orice sentiment bun, orice raționament, orice gând bun și te transformă într-un zombi gata să-și devoreze jertfa, uitând că jertfa a fost odată cea mai iubită ființă care între timp a devenit și mama copiilor tăi.

Soția mea a trăit diferit această perioadă și poate într-o zi, cu permisiunea ei, voi scrie despre cum a trecut ea prin această experiență, o experiență cu un final frumos, un final care se numește Anais Noblesse.

Aș putea să scriu că tot ce suntem astăzi are în spate doar zile senine, dar nu este așa. Au fost și zile negre, zile de suferință și deznădejde, dar care ne-au învățat că divorțul NICIODATĂ nu este o soluție. De atunci avem o regulă pentru relația noastră:

Divorțul este un cuvânt interzis în casa noastră. Cuvântul divorț nu îl rostim nici în glumă. Divorțul NICIODATĂ nu este o soluție. 

Dacă nu ești căsătorit/ă cu un om bolnav psihic, dacă nu ești supus/ă violenței psihice și fizice, și treci printr-o perioadă neagră a relației voastre, scoate din lista soluțiilor divorțul. După cum o spune statistica de la începutul articolului, divorțul de cele mai multe ori este un pas spre un alt eșec. Divorțul este varianta mai simplă de a nu rezolva problema. Divorțul te transformă în jertfă, iar o persoană care se consideră jertfă niciodată nu va ajunge să fie fericită. Astfel de persoane așteaptă mereu, sunt nemulțumite mereu, indiferent de persoana pe care o au alături.

Plângi, roagă-te, luptă, iartă, trântește, țipă, aleargă… fă ce vrei, dar nu renunța, orice ar fi.

Unii renunță la prezent și viitor foarte ușor pentru că trăiesc visând la trecut, iar divorțul pare singura soluție pentru a transforma realitatea ca la început, cu altcineva. Începutul trece și inevitabil ajung în același punct. Aceleași probleme, aceleași așteptări și aceeași persoană care nu a învățat să lupte. Este un ciclu pe care îl vei repeta până nu vei alege să lupți, să te schimbi tu, nu celălalt.

Au trecut patru ani de când noțiunea de divorț a dispărut din familia noastră. În tot acest timp am mai avut și zile gri, dar nu am permis niciuneia să devină neagră. Toți trecem prin greutăți, dar nu toți rămânem în picioare. Mi-ar plăcea să te numeri printre cei puternici. Până la urmă, ai promis să rămâi alături de el/ea până moartea nu te va despărți.

P. S. Nu mi-am propus să găsesc motive care ar justifica divorțul. Cei care au făcut-o, le-au găsit. Mai greu este să găsești motive să n-o faci, iar eu asta mi-am propus.

Commentarii Facebook
Written by Lilian