Eroii “made in România” despre care trebuie să știe copiii noștri

  •  

Mi-a recomandat soția să citesc un articol despre un om în fața căruia nu simți decât respect și admirație.  Am citit cu mândrie fiecare rând despre acest mare om care a reușit să facă din existența sa un exemplu demn de urmat. Din păcate nu are milioane de vizualizări pe YouTube și nici milioane de fani pe rețelele de socializare, dar în schimb a adus speranță în viața a milioane de oameni dedicându-se celor pe care obișnuiește să-i numească regi. “Pentru mine, toți pacienții sunt regi”, era dictonul pe care l-a folosit mereu.

Copiilor le plac poveștile cu eroi, salvatori, invingători, personaje care au reușit să facă lumea în care au trăit, mai bună. Din păcate le-am lăsat impresia că astfel de personaje există doar în povești, uitând că realitatea este plină de oameni cărora le datorăm tot ce avem mai bun în viața noastră. Și când te gândești că o mare parte dintre acești oameni poartă eticheta “made in România” (incluzând aici toate meleagurile mioritice care odată formau România Mare), simți cum se intensifică pulsul demnității.

Cred că am să las pentru o perioadă la o parte cărțile de povești, înlocuindu-le cu istorii despre personaje reale. Voi începe cu Leon Dănăilă, omagiatul de astăzi care împlinește frumoasa vârstă de 83 de ani.

Când citești despre acest om, te simți onorat știind că ești contemporan cu el. Este persoana pe care o poți întâlni în metrou atunci când mergi la serviciu, realitate care îi accentuează calitatea de om mare. Numele lui îl găsești alături de Einstein și alți 500 de genii ai secolului XXI. Este o legendă a medicinii românești care a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe. Datorită lui, mortalitatea operatorie în cazul neurinoamelor de acustic  a scăzut de la 51% la 4%. Tot el este cel care a introdus pentru prima dată în arsenalul sălii de operație din România laserul (1984) și microscopul operator (1979).

El este o confirmare a faptului  că familia și locul unde te naști nu pot fi folosite în calitate de scuze pentru eșecul din viață. S-a născut la 1 iulie 1933, în Dorobanți, județul Botoșani într-o familie de țărani agricultori. A trebuit să aleagă între a merge la munca câmpului sau la liceu și a ales liceul. Pentru el România a fost un motiv să rămână atunci când a avut mai multe oferte de a pleca, în timp ce pentru mulți (mă includ și pe mine aici) România este un motiv ca să plece chiar dacă nimeni nu îi cheamă.

Este deținătorul a 18 brevete de inventator și 10 de inovator și singurul din România care a reușit  să opereze anevrismele sistemului arterial vertebro-baziliar. Valoarea acestui geniu al medicinii este confirmată de mulțimea de ordine și medalii luate în țară și peste hotare, iar cel mai important lucru în această poveste este faptul că datorită lui mii de oameni acum se pot bucura de viață.

Am făcut doar un scurt rezumat, în timp ce viața lui Leon Dănăilă cu greu ar putea fi cuprinsă într-o carte. Nu este singurul erou “made in România”. Mulți alți eroi stau în umbra pițipoancelor și a politicienilor corupți care fac din România motivul pentru care mulți oameni talentați aleg să plece.

Trebuie să ne cunoaștem eroii ca să le povestim și copiilor noștri despre ei. Pentru viitorul lor și al nostru, este nevoie să le prezentăm copiilor exemple de oameni care au făcut din țara noastră un loc în care vrei să trăiești.

Voi ce eroi “made in România” cunoașteți?

Commentarii Facebook
Written by Lilian