Școala siguranței

  •  

Eu sunt un tată bogat. Am două ochioase minunate, iar această realitate îmi ocupă o mare parte din timp. Împreună cu mama copiilor mei încercăm să le găsim cele mai bune școli și grădinițe, să le oferim condiții de dezvoltare, să petrecem timp de calitate cu ei, să le oferim tot ce credem noi că i-ar ajuta să crească oameni capabili să se bucure de viață.

A fi tată, printre altele, implică și datoria de a crește copiii în siguranță, mai ales în timpurile noastre. Copilăria pe care o trăiesc copiii noștri este semnificativ diferită de copilăria noastră. Ne confruntăm din ce în ce mai mult cu noi probleme neașteptate care amenință siguranța copiilor: accidente de circulație, violență, dependență de droguri… În acest context trebuie să ajutăm copiii și adolescenții să cunoască măsurile de securitate și să rămână liberi și încrezători în situațiile dificile pe care le pot întâlni în viață.

Părinții moderni susțin că își cresc copiii în restricții și limite mai mari decât au crescut ei înșiși. Creșterea informațiilor despre infracțiunile comise împotriva copiilor și adolescenților, nasc tot mai multe temeri în rândul părinților cu privire la siguranța copiilor lor, astfel încât părinții se tem că copiii ar putea fi răpiți, abuzați sau să cadă sub influența unei companii rele.

Contradicția dintre încrederea de bază pe care ar trebui s-o aibă în adulți și regulile de siguranță: „Nu luați bomboane de la un străin”, „Nu vorbiți cu un străin” – toate contribuie la nu atât la formarea unui comportament plin de siguranță, cât la un comportament plin de frică și anxietate.

Creșterea unor copii responsabili este o artă. Capacitatea noastră de a-i învăța regulile de bază în ceea ce privește siguranța, fără a le știrbi bucuria vieții, libertatea și spiritul de aventură, este o misiune foarte importantă.

Legea este bună

Din păcate legea, regulile sau restricțiile, pentru mulți dintre noi au o conotație negativă. Orice restricție naște în noi emoții contradictorii. Asta pentru că am fost învățați să ocolim legea. Și nu ne dăm seama că le transmitem copiilor noștri aceeași atitudine.

Am pomenit această realitate, pentru că nu există siguranță fără reguli. Pentru a crea o societate sigură, trebuie în primul rând să schimbăm atitudinea cu privire la reguli. Copiii noștri trebuie să înțeleagă că regulile sunt bune. Să înțeleagă că scopul regulilor este binele și siguranța lor. Trebuie să le arătăm pruncilor noștri pri propriul exemplu că o viață fericită este o viață trăită în siguranță. Iar siguranța are la bază anumite reguli. Ei au nevoie de exemple de oameni fericiți care respectă regulile.

Școala siguranței

Având în vedere realitatea de mai sus, m-am bucurat foarte mult atunci când am primit invitația de a participa la Școala Siguranței Tedi. Anul acesta a fost a VII-a ediție. De data aceasta, Tedi împreună cu d-na Comisar Șef Mihaela Hermenean au vizitat Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr”.

Deși nu știam foarte multe despre acest eveniment, trebuie să recunosc că am rămas plăcut impresionat să constat că există asemenea inițiative în țara noastră. Îmi place să constat că tot mai mulți oameni se gandesc la siguranța copiilor noștri.

Cel mai frumos lucru pe care reușește să-l facă proiectul Școala Siguranței Tedi este faptul că le transmite copiilor importanța regulilor de siguranță într-o formă ușoară, jucăușă, punând în acțiune imaginația lor și deschiderea pentru a primi informația. Prezența lui Tedi în mijlocul lor are un efect fantastic. Ei au nevoie de eroi pozitivi pe care să-i imite, iar Tedi se descurcă de minune cu această misiune. Implicarea învățătorilor şi a elevilor a fost răsplătită de către Tedi prin premii surpriză.

Siguranța rutieră, siguranța on-line, siguranța în vacanță și siguranța copiilor care rămân singuri acasă, au fost temele abordate, și au avut ca obiective, formarea și dezvoltarea abilităților necesare celor mici astfel încât să fie capabili să evite situațiile riscante în care se pot afla la un moment dat.

Un moment care a trezit entuzismul copiilor a avut loc la finalul lecției, atunci când elevii din clasa I au predat ștafeta colegilor din clasele pregătitoare, care în următorul an școlar, vor învăța aceleași reguli de siguranță.

Aproximativ 215.000 de absolvenți ai Școlii siguranței Tedi în 6 ani de activitate, iar în ediția a 7-a au fost înscriși 37.003 elevi comparativ cu 34. 041 din ediția precedentă.

Participarea la program este GRATUITĂ şi se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro

Commentarii Facebook
Written by Lilian