Femeia trebuie să… Bărbatul trebuie să… Oare?

  •  

În casa noastră eu dau cu aspiratorul, strâng masa după ce pleacă musafirii, îmi pun hainele la loc și spăl veceul uneori. Dacă trebuie să șterg geamurile sau oglinzile prin casă, nu strâng din dinți. Nici dacă trebuie să înșir rufe sau să pun vasele în mașina de spălat vase.

Am glumit oameni buni. Vă dați seama? Mă fac de râs dacă spun în public așa ceva. Doar sunt bărbat, iar un bărbat adevărat nu pune mâna pe aspirator sau mai ales să spele veceul. Un bărbat adevărat e vultur. Vânează toată ziua și își măsoară scula cu alți vulturi. El nu are timp pentru fleacuri. E ocupat cu lucruri serioase. Iar acestea sunt lucruri de femei.

Bărbatul trebuie să aducă bani, să fie puternic, să nu plângă și continuați voi lista. În timp ce o femeie trebuie să aibă grijă de copii, să-i educe, să facă ordine, să fie sensibilă, să fie supusă, să gătească și să …

De fiecare dată când aud aceste fraze, îmi vin în minte o listă întreagă de stereotipuri clasice din categoria ”bruneții sunt așa iar blondinii altfel.”

Oare?

Am să încep cu concluzia.

Mă bucur să realizez sau poate doar mi se pare, dar parcă în sfârșit o parte a umanității a ajuns la concluzia că cel mai important este să nu încurci pe alții să facă ceea ce se pricep cel mai bine. Iar acest lucru nu se face pe baza stereotipurilor legate de culoarea ochilor, părului sau sexului. Oricine poate face ceva, mai bine decât ceilalți, să o facă.

Bărbații pot fi agresivi sau pot fi ca o păpădie, astfel încât trebuie să-i înveți să spună „nu” pentru ca cei din jur să nu profite pe seama lor. Femeile, cu toate tabuurile culturale „fetele sunt sensibile” , pot fi nu numai incredibil de agresive, ci și inventive în formele de manifestare a agresiunii lor.

Unii oameni nu simt nici o afecțiune în dreptul copiilor. Iar aceștia, pot fi atât bărbați, cât și femei în același timp. La fel, unii adoră copiii și se înțeleg bine cu ei. Nici aici diferențele de gen nu sunt relevante.

Există femei pentru care un loc în ierarhia socială este atât de important încât nimeni nu le poate opri, indiferent de țara și cultura în care trăiesc. Asemenea femei se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la îndemână pentru ași atinge scopul.

În același timp există și bărbați pe care absolut nu-i deranjează dacă nu sunt dominanți în ierarhie și nici măcar subdominați. Care sunt destul de mulțumiți și fericiți să îngenuncheze și să-și facă treaba fără a pretinde un loc aparte.

Și există bărbați care sunt gata să lupte până la sânge pentru tronul de fier, pentru că au o energie psihică nemăsurată și trebuie să facă ceva cu ea. Oamenii sunt diferiți nu ca să lupte pentru diferențele lor, ci pentru a munci în echipă. Pentru a crea împreună armonie.

Și totuși…

Atât un bărbat, cât și o femeie trebuie să iubească, să-și folosească energia pusă în ei pentru a ține la adapost oamenii dragi. Fiecare s-o facă în funcție de calitățile pe care le are și pentru binele celuilalt, lăsând la o parte stereotipurile.

Iar dacă tot vrem să dictăm cuiva cum trebuie să fie sau ce trebuie să facă, ar fi bine s-o facem în dreptul nostru.

Mă opresc aici pentru că trebuie să dau cu aspiratorul. Să nu spuneți la nimeni. 😉

Commentarii Facebook
Written by Lilian