Discuție între bărbați. Tatăl și fiul.

  •  

La vârsta de 12 ani, fiul meu Paata s-a comportat atât de grosolan cu mama lui, încât a adus-o până la lacrimi. Bunica și sora mea au încercat să vorbească cu el, dar în astfel de momente nu te poți amesteca. Chiar și explicațiile tatălui nu vor duce nicăieri.

Nu am spus nimic atunci. A trecut o săptămână. Paata uitase deja ce se întâmplase. Atunci m-am dus la el și l-am invitat să meargă la o „discuție între bărbați”. O discuție despre care mama nu ar fi trebuit să știe nimic.

Am mers în tăcere, apoi m-am întors către fiul meu:

– Vreau să-mi dai un sfat. M-am îndrăgostit odată de o femeie. Și i-am promis că, dacă se va căsători cu mine, nu voi permite nimănui să o supere. I-am promis că o voi proteja. Cum crezi, am procedat corect?

– Bineînțeles, ai procedat corect, – a răspuns el.

– Iar tu când te vei îndrăgosti, îi vei da viitoarei tale soții aceeași promisiune?

– Bineînțeles! – a răspuns Paata.

Atunci i-am spus:

– Acum ajută-mă, te rog. Nu știu ce să fac cu fiul meu, care s-a comportat urât și a jignit femeia pe care iubesc. Spune-mi ce să fac. I-am promis că voi avea grijă de ea.

Paata nu spune nimic. Tace mult, mult timp. Dar ceea ce fierbe în el în acest moment este ceea ce creează o persoană.

– „Pedepsește-mă”, spune el în cele din urmă.

– Pentru ce? Nu te-am chemat pentru asta. Suntem doar noi doi și trebuie să ne protejăm femeile. Poți să mă ajuți cu asta?

– Te ajut, – răspunde Paata.

Îi strâng mâna și îi spun:

– Să mergem acasă. Dar te rog să nu afle nimeni despre discuția noastră: nici mama, nici bunica. Va rămâne secretul nostru, discuție între bărbați.

Шалва Амонашвили

Commentarii Facebook
Written by Lilian