Câteva lucruri pentru care merită să-i mulțumești tatălui copiilor tăi

  •  

Astăzi vreau să fie despre noi, bărbații, care pe deasupra, mai suntem și tătici. Vreau să vă aduc aminte că pruncii apar în burtica voastră cu ajutorul nostru, iar acest lucru este un motiv destul de important ca să fim băgați și noi în seamă, măcar o dată pe an. Nu vrem flori, nici cadouri. Nu vrem statui sau aplauze. Vrem doar să știți că pentru noi a fi tătic este unul dintre cele mai frumoase lucruri care se poate întâmpla unui bărbat în această viață. Nici nouă nu ne este ușor așa cum cred o mare parte din mămici. Uneori nu ne iese așa cum ar trebui sau așa cum credeți voi că ar trebui, dar asta nu ne privează de meritele pe care le avem. Ar fi frumos să-i spui soțului tău și tatălui copiilor tăi cât de important este și cât de mult îl iubești. Dincolo de 8 martie, mai există și această zi. Încercați să nu uitați de ea. Și tăticii merită să aibă sărbătoarea lor.

S-ar putea ca tatăl copiilor tăi să nu fie perfect, dar cu siguranță va deveni mai bun dacă îi vei mulțumi pentru tot ce face pentru copii și familie.

Mulțumește-i pentru că:

1. Și-a acceptat „rolul” de tată.

Bărbații nu se nasc cu instinctul de tată așa cum se întâmplă în dreptul femeilor. Bărbatul devine tată din clipa în care își recunoaște pruncul. Avem de a face cu un act de înfiere, chiar dacă este vorba de tatăl biologic. „Tatăl își cunoaște sau își reneagă copilul”(Savatie Baștovoi).

Mulți bărbați fug la propriu atunci când se trezesc în fața acestei realități. Unii chiar dacă rămân, nu își însușesc „rolul”  de tată.

2. Pentru că a fost și a rămas alături

Da, noi nu știm cum e să porți în tine un ghemuleț de om, dar din ziua în care am aflat că suntem complice la această minune, purtăm în inima noastră pecetea fericirii care ne schimbă viața pentru totdeauna. Nu știm nici ce simțiți atunci când corpul vostru devine un teren de fotbal, unde un viitor fotbalist șutează cu toată puterea spre poartă sau o scenă de dans, unde dansează elegant o viitoare dansatoare, dar suntem cei mai mari suporteri și simțim fiori la fiecare gol dat sau la fiecare invitație la dans care parcă ne este adresată nouă atunci când stăm minute în șir lângă burtica voastră și așteptăm cu inima la gură următorul meci sau următorul dans. Încercăm să fim alături, trăind fiecare eveniment cu emoții, chiar dacă nu ne exteriorizam.

– așteptăm cu emoții prima ecografie

– așteptăm cu inima la gură rezultatul analizelor

3. Pentru fiecare rugăciune rostită

Este greu să rămâi ateu în fața unei astfel de minuni cum este conceperea, dezvoltarea și nașterea unui prunc. La un moment dat, înțelegi că oricât de mult nu te-ai strădui să ții lucrurile sub control, nu vei reuși și nu-ți rămâne decât să-L rogi pe autorul acestei minuni (Dumnezeu, Alah, etc.) să aibă grijă de ființele cele mai dragi din viața unui bărbat. Chiar dacă medicina a evoluat foarte mult, nu există nicio garanție că nașterea va decurge așa cum vrem noi. Fără să vrem, scenarii de tot felul ne bântuie prin cap, iar atunci când auzi plânsul bebelușului și mama este în afara oricărui pericol, nu-ți rămâne decât să înalți ochii spre cer, mulțumind pentru această minune. Un copil sănătos alături de femeia pe care o iubești este cel mai frumos răspuns la rugăciunile pe care le-ai rostit.

4.  Pentru că este SUPERMAN

Orice bărbat poartă cu el acest sentiment care îl face să se simtă salvator. Atunci când apare un copil, acest sentiment se amplifică. Fără să realizăm, noi ne asumăm rolul protector al familiei noastre. Suntem mai indulgenți și răbdători atunci când suntem jigniți noi, dar devenim agresivi și atacăm atunci când este în pericol copilul nostru sau mama lui. Dacă vrei să-mi devii dușman, atacă-mi familia.

Săptămâna trecută, într-o seară, înainte de culcare, am luat-o pe Miriam în gât și am ieșit la alergat. Am trecut pe lângă trei „domni” care își savurau berea, iar unul din ei a strigat: „bravo fetița, ce cal mișto ți-ai luat”. Nu sunt genul de om care caută conflicte, dar nu pot accepta să fiu umilit de față cu copiii mei. Fără a întra în detalii (lucrurile au derulat civilizat și pașnic), am plecat de acolo cu scuzele de rigoare din partea celor care nu știau că nu este frumos să vorbești urât cu un bărbat atunci când este de față și copilul lui.

5. Pentru că muncește din zori ca să nu duceți lipsă de nimic

Este adevărat că în secolul 21 lucrurile s-au mai schimbat. Femeile muncesc cot la cot cu bărbații, iar în unele cazuri, câștigă mai mult decât ei. Totuși, responsabilitatea financiară, cel puțin în perioada când mama are grijă de prunc, este pe umerii tatălui. Într-o țară din care zilnic pleacă tinerii „în afară” pentru un trai mai bun, a reuși să asiguri prosperitatea familiei nu este foarte ușor. Unii muncesc din zori ca să asigure minimul necesar pentru un trai decent.

6. Pentru că se mândrește cu familia lui

De când s-a născut Miriam, oriunde merg cu ea, am impresia că toți se uită la mine. Iar de când s-a născut Anais Noblesse, zbor,  nu alta. Cum să te simți altfel lângă o prințesă micuță alături de care te simți rege.

Dacă mă mândresc cu ceva în această viață, acest ceva este familia. Restul este material de foc. Au trecut vremurile când încercai să impresionezi cu numărul cailor de la mașină. Un bărbat este respectat pentru familia pe care o are în spate și nu neapărat pentru zerourile din conturile bancare. Cunosc prea mulți pseudo bărbați care au bani să-și cumpere o parcelă pe lună, dar nu au știut să-și „cumpere” o familie fericită. Există și bărbați care le-au reușit pe amândouă. Tot respectul pentru ei.

7. Pentru nopțile nedormite.

Și tăticii nu dorm nopțile. Da, și noi ne trezim când plânge inamicul.

8. Pentru că vă iubim și în perioadele când arătați ca un Pokemon 

Știm că nu aveți timp. Știm cât de greu este să ai grijă de copil și de casă. Noi vă iubim cu vergeturi, cu părul nespălat purtat în coc de o săptămână și în pantaloni lălăi pe care îi purtați de trei zile. Având în vedere că noi iubim cu ochii, trebuie să recunoaștem că nu este simplu să acceptăm Pokemoni în casa noastră, dar știm că nu durează mult și această ființă „interesantă” se va transforma în regina de altădată.

Lasă măcar pentru o zi cicăleala, nemulțumirea și critica adresată celui care este tatăl copiilor tăi. Înainte de a-l critica pentru ce nu face, mulțumește-i pentru ce a făcut deja. Motive de mulțumire sunt destule.

Am spus odată  că cel mai bun lucru pe care îl poate face un bărbat pentru copilul său, este să o iubească pe mama lui. Același lucru cred că este valabil și în dreptul mămicilor. Un tată iubit și respectat de soție și copii nu are cum să nu simtă nevoia să facă o schimbare. 

Noi nu ne naștem perfecți. Noi învățăm să fim mai buni, mai atenți, mai grijulii, mai iubitori… iar aprecierile voastre sunt cel mai bun combustibil pentru a ne alimenta dorința de a continua să ne schimbăm.

Ar fi frumos să continuați voi lista cu motive de mulțumire la adresa tăticilor. Scrieți în comentarii lucrurile pe care le apreciați la tatăl copiilor voștri și poate veți încuraja multe mamici să-și privească altfel soții.

La mulți ani tătici!

 

Commentarii Facebook
Written by Lilian