Copiii se educă, nu se dresează.

  •  

Eram în magazin cu lista de cumpărături în față. La un moment dat, cugetările mele „profunde” au fost întrerupte de strigătul unei doamne (mai degrabă urla):
– Stai aici, să nu te miști de aici. Ai înțeles? Lângă mine am zis.

Cum de au lăsat-o cu cățelul în magazin, a fost primul gând care mi-a venit în minte. Din curiozitate m-am îndreptat în direcția de unde se auzeau urletele. Era un băiețel de maxim 4 anișori, care stătea cuminte cu capul plecat. I-am făcut din ochi. Și el mi-a răspuns stânjenit.

Din instinct am vrut să intervin, dar m-am abținut. Nu e treaba mea, am zis și mi-am văzut de ale mele. Știam care urma să fie răspunsul. După câteva minute femeia a început din nou să urle la copilaș. M-am apropiat de ea și întrebat-o:

– Nu era mai bine să vă fi luat un cățel, decât să dați viața unui copil pe care îl tratați ca pe un câine?

Nu e greu să vă dați seama ce răspuns a urmat.

Nu a fost un caz separat, am mai văzut-o după acest incident de mai multe ori în parc și de fiecare dată avea un comportament agresiv.

Știu că se întâmplă oricui. Știu că uneori ne pierdem cumpătul. Uneori nu mai avem răbdare și cedam. Totuși, să nu uităm că copiii niciodată nu vor deveni mai buni, dacă ne raportăm la ei fără respect.

Mai aud cu colțul urechii prin parcuri părinți care urlă la copii, fără să realizeze că are în fața un om cu personalitate. „Uită-te în ochii mei când vorbesc cu tine.”Și dacă nu vrea să se uite? Îl obligi? Iar dacă se uita pentru că l-ai obligat să o facă, nu te simți un tiran? Dacă cineva ar vorbi cu el în acest hal de față cu toată lumea, cu siguranță ar auzi câteva înjurături. Cu copilul se poate, el este doar copil, mai are până se face om. Unii nici nu înțeleg până la capăt că au în față un om în adevăratul sens al cuvântului, nu un om în devenire.

Unii părinți ar face bine să-și cumpere un cățel sau o maimuță în loc să facă copii. Astfel de părinți confunda educația cu dresajul. Educația implică emoții, iubire, jertfire, iar din păcate nu toți oamenii sunt capabili de astfel de lucruri.

Și-s așa de mulți dresori și așa puțini părinți.

Niciun animal nu merită să fie tratat așa cum anumiți oameni își tratează copiii.

#fabricadetatici

Commentarii Facebook
Written by Lilian