ATENȚIE! Fidget Spinner – Jucăria care poate pune în pericol viața copiilor noștri

  •  

Săptămâna trecută am ținut pentru prima dată în mână un Fidget Spinner. L-am confiscat de la nepotul meu. La prima vedere mi s-a părut o jucărie plictisitoare și fără logică, ca să mă trezesc după jumătate de oră tot cu ea în mână.

Fidget Spinner este jocul cel mai popular la momentul actual în mijlocul copiilor și nu numai. Este considerată jucăria anti-stres.  A fost inventată în anii ’90 de către chimistul american Catherine Hettinger, dar a devenit populară abia anul acesta.

Un spinner fidget este un tip de jucărie care te eliberează de stres, perfect pentru persoanele care muncesc la birou și nu numai. Te ajută să te relaxezi și să te concentrezi mai bine. Unii vânzători merg mai departe, asigurând că această jucărie contribuie la eliminarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi rosul unghiilor sau tremuratul picioarelor și a fumatului, afirmație care mie îmi sună comercial și foarte dubios. Aș vrea să cunosc măcar o singură persoană care s-a lăsat de fumat datorită acestei jucării „miraculoase”.

Toate bune și frumoase până aici. Aseară am dat întâmplător peste un articol care m-a alarmat și am decis să împart informația cu voi.

Un Fidget Spinner se compune dintr-un „rulment în centrul unui design realizat dintr-o varietate de materiale, inclusiv alamă, oțel inoxidabil, plastic, titan și cupru.” Asta scrie pe site-urile care vând această jucărie. Având în vedere că fabricarea și distribuirea acestor jucării nu este patentată și controlată de nicio lege, este foarte greu să fii sigur că descrierea produsului corespunde cu realitatea. Astfel devine aproape imposibil să deosebești o jucărie calitativă de o chinezărie ieftină care poate fi nocivă datorită cantităților foarte mari de plumb și mercur.

Chiar săptămâna trecută, autoritățile vamale ale Uniunii Europene au confiscat 200.000 de unități Fidget Spinner, motivul fiind necorespundearea cu standartele stabilite de UE. Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor, încorporaţi sau nu în aparate, care conţin mai mult de 0,0005% mercur. Problema acestei directive constă în faptul că nu este specificat în mod clar nivelul de concentrație a metalelor nocive pentru jucării, ci doar pentru baterii și acumulatori.

Tamara Rubin, o activistă anti-plumb și mercur, recunoscută internațional, a testat mai multe probe de Fidget Spinner:

„Două jucării au fost fără plumb, iar alta a avut un nivel foarte mare de mercur și plumb. Varianta cu lumini LED conținea 19000 ppm (părți per milion) de plumb și 1000 ppm de mercur. Baza metalică nevopsită conținea 1.562 ppm de mercur și 2.452 ppm de plumb.

Aceste cifre te înspăimântă, deoarece oamenii de știință admit o normă de 90 ppm maxim la jucăriile pentru copii.”

Pe blogul Tamarei Rubin puteți vedea și cateva filmulețe cu testarea Fidget Spinner.

Cum poate mercurul și plumbul să pună în pericol viața copiilor noștri?

Calea de intrare a toxicilor cu mercur poate fi cutanată, digestivă sau inhalatorie (la 18 grade C mercurul începe să se evapore și poate fi absorbit pe cale respiratorie), cea din urmă fiind forma frecventă de expunere. În cantități mari, aceste metale pot genera alergii, disfuncții hormonale, afecțiuni ale creierului, etc.

Problema cea mai mare în toată povestea aceasta este că nu ai cum să testezi nivelul de concentrație a metalelor care daunează sănătății. Nu ai nicio siguranță că jucăria pe care o ține în mână copilul tău este sigură și corespunde normelor, mai ales atunci când te gândești că o parte din jucării au fost cumpărate foarte ieftin. Nu poate o jucărie calitativă să coste „doi bani”. Paradoxal este faptul că nici o jucărie scumpă (în cazul de față, Fidget Spinner), nu ne garanteaza calitate și lipsa substanțelor nocive.

Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, asigurându-vă de calitatea jucăriilor pe care le cumpărați. Nu tot ce arată frumos, captivant și la modă, este la fel de sănătos și sigur.

Sursa: thefederalistpapers.org

Commentarii Facebook
Written by Lilian