Cum să reacționezi când “inamicul” are chef de ceartă în public?
Uneori, ai impresia că cea mai plăcută ocupație a copiilor (inamicilor este termenul cel mai potrivit în acest context) este să ne scoată din sărite, trăgând cu satisfacție corzile nervilor noștri, iar cel mai des acest lucru se întâmplă în public, atunci când îi luăm cu noi la magazin, la terenul de joacă sau în parc. E greu să te stăpânești în momentul în care inamicul începe concertul tocmai atunci când situația o cere cel mai puțin. Am văzut atâția părinți care și-au pierdut cumpătul, neștiind ce să mai facă pentru a neutraliza micul terorist.
Mai jos, vă prezint o istorioară despre un bunic, care a găsit o metodă eficientă împotriva îngerașilor atunci când în loc de aripi poartă cornițe și codiță. Metoda folosită de el mi s-a părut foarte originală și abia aștept ocazia să o aplic. Având în vedere că am doi inamici, se pare că nu va trebui să aștept foarte mult.
O doamnă avea în față un bătrânel împreună cu nepoțelul său care era foarte gălăgios. Erau în magazin și așteptau să le vină rândul la casa de marcat. Băiatul avea în amândouă mâini dulciuri și totuși continua să țipe și să dea din picioare atrăgând atenția tuturor. « Calmează-te Bogdan. A rămas foarte puțin… fii băiat cuminte». După un minut, băiatul iar a început să-și facă simțită prezența, țipând în gura mare. «Totul e ok, Bogdan. Mai rabdă puțin. Nu a mai rămas mult și ajungem acasă».
Doamna a rămas uimită și impresionată de comportamentul bunicului. A ieșit după el și în timp ce moșul își punea cumpărăturile în mașină, doamna l-a abordat politicos:
– Știu că nu este treaba mea, dar a-ți avut o atitudine impresionantă! Nu am mai văzut pe nimeni să aibă atât de multă răbdare cu un copil atunci când acesta are un comportament nepotrivit în public. V-ați stăpânit emoțiile și ați vorbit foarte calm. «Bogdane, să știi că ești un norocos. Ai un bunic deosebit».
– Mulțumesc! – a răspuns bunicul. Dar Bogdan sunt eu. Pe ștrengarul acesta îl cheamă Andrei.
Atunci când îngerașii își schimbă aripile pe cornițe, cel care are nevoie să rămână calm ești tu. De cele mai multe ori, lucrurile degradează atunci când îți pierzi cumpătul, încercând să calmezi micul terorist. În public nu se face educație. Nu uitați, agitația naște agitație, ura naște ură, urletele nasc urlete, jignirile nasc jigniri și o atitudine calmă poate să calmeze. Cel puțin asta îți protejează nervii și imaginea ta în public, crescând șansele ca lucrurile să nu degradeze.
Voi ce metode folosiți?
Leave a Comment