Copiii sunt termometrul și dozatorul iubirii în familie

Cum să ai o familie fericita
  •  

Înainte de a citi mai departe, daca faci parte dintre cei care nu se ceartă niciodată cu partenerul, vorbești întotdeauna blând cu copiii tăi și crezi că o relație frumoasă nu poate fi numită așa atunci când există neînțelegeri, certuri (uneori) , greșeli, etc., atunci nu are rost să pierzi timpul citind tot articolul. Și mie mi-ar plăcea să fac parte din această categorie, dar din păcate nu am reușit și nici nu cunosc exemple de cupluri reale și autentice care să fi reușit.

Mai periculos decât un om care greșește, este un om care se crede perfect și care nu acceptă să învețe.

Totuși, consider că am o familie fericită și conform ultimelor informații din această dimineață așa consideră și ceilalți membri ai găștii noastre. 😉

În casa noastră uneori se discută mai aprins. De regulă, fără copii. Și totuși, uneori se întâmplă să fie și ei participanți la asemenea dezbateri. Așa s-a întâmplat și în această dimineață, iar la un moment dat, Anais se duce la mami și o îmbrățișează cu cuvintele: mami, te iubesc! Face asta de fiecare dată când simte ea o tensiune în gașca noastră. Este termometrul discuțiilor noastre și în același timp dozatorul iubirii. Împarte iubire celor care au nevoie mai mare în acele clipe.

Uneori îmi spune mie aceleași cuvinte. Atunci când o certăm pe Miriam, surioara și „idolul” ei, face la fel, o îmbrățișează și îi spune că o iubește. Pentru mine este doar o discuție în care pun pasiune și nu-mi dau seama că vocea devine mai grea, iar dintr-o parte probabil arată altfel.

Atunci când Anais o îmbrățișează pe mami și îi spune că o iubește, realizez că e timpul să mă opresc. Am dreptate sau nu, asta contează mai puțin. Într-o discuție, mai ales o discuție între oamenii dragi, dreptatea este ultimul lucru care contează. Anais nu analizează argumentele, ea analizează tonul, gesturile, privirea, și înțelege că acestea pot răni mai mult decât o sabie.

De cele mai multe ori, asemenea discuții se termină cu un grup hag și cu declarații de dragoste din partea lui Anais pentru fiecare în parte. „Tati, te iubesc până la infinit. Și pe tine mami. Și pe Miriam”. 💙

Copiii sunt termometrul iubirii

Fiți atenți la termometrele din casa voastră. Aici mă refer în primul rând la tătici, dar și mămicile trebuie să nu se relaxeze. Orice discuție care depășește normalitatea, care jignește demnitatea celuilalt, care rănește, pentru copiii este o dramă care le afectează prezentul, dar mai ales viitorul. În asemenea momente ei simt nevoia să echilibreze balanța iubirii.

Nu cred că putem elimina discuțiile în contradictoriu, neînțelegerile sau tensiunile, în schimb putem învață să trecem prin astfel de momente fără a lăsa răni și fără a știrbi demnitatea celuilalt. Un ajutor în acest sens sunt copiii care ar trebui să ne trezească la realitate atunci când am depășit limita. Nu-i neglijați. Le faceți rău lor și vouă în același timp.

Dacă tot am vorbit despre familiile fericite, una dintre caracteristicile acestor familii este capacitatea de a avea grijă ca fiecare persoană să se simtă iubită și acceptată așa cum este. Copiii știu să iubească și în același timp sunt indicatorul care ne arată cine are cel mai mult nevoie de iubire.

O zi cu probleme rezolvate și discuții care se termină cu îmbrățișări și declarații de iubire.

Commentarii Facebook
Written by Lilian