Mesaj pentru fiica mea: nimeni nu are voie să te jignească. Nici chiar tatăl tău.

  •  

Eu sunt înconjurat de femei. Blonde, brunete, ochi albaștri, căprui, frumoase, jucăușe, plângăcioase, emoționale. Uneori nu-i ușor de loc să faci față unui smoothie din emoții și acțiuni total străine pentru un bărbat. Acum plâng, iar într-un minut zburdă de fericire. Acum sunt cele mai frumoase, iar într-un minut pantofii sunt nepotriviți și broșa nu se asortează cu bluza. Acum sunt cele mai bune prietene, iar într-un minut se ceartă ca la ușa cortului.

Sunt zile când clachezi. Nu reziști. Nu le înțelegi și pentru că nu ești auzit, țipi, gesticulezi, dai din mâini ca să te observe.

Nimeni nu are voie să te jignească

Într-un moment (din păcate nu a fost singurul moment) de tensiune am sărit calul. Aveam un față un ghemotoc de om la care țipam. Simplu fapt că în fața unui copil stă un munte de om de 90 kg și urlă este înspăimântător. Miriam se uita la mine și nu spunea nimic. În ochii ei se citea spaimă. Și acum, când închid ochii, îi văd privirea. M-a durut pe mine în locul ei. Am văzut prea des privirea aceasta în ochii multor femei. Am văzut-o și în ochii mamei mele. Cel mai greu este să realizezi că tu ești acela care a adus spaimă.

N-am putut să mai continui. M-am apropiat de ea și am întrebat-o ce simte. Am asigurat-o că poate să-mi spună tot ce are pe suflet că nu mă supăr.

Am ascultat-o. Mi-am cerut iertare. Am așteptat să se liniștească după care i-am spus un lucru care trebuie să-l știe orice femeie: Miriam, nimeni nu are voie să te jignească, nici chiar eu, tatăl tău. Dacă simți că nu am dreptate sau dacă vezi că am trecut limita, ai voie să nu fii de acord cu mine și să mă confrunți. Dacă simți că acțiunile mele te jignesc, dacă vezi că folosesc cuvinte jignitoare, ai voie să ripostezi.

Nimeni iubita mea, auzi, NIMENI nu are voie să te jignească, să se atingă de demnitatea ta, nici chiar părinții tăi.

Tati mi-a zis

Am avut aceeași discuție și cu Anais. De fiecare dată când o cert, ea îmi cere să vorbesc frumos cu ea. Dacă nu-i vorbesc frumos, nu mă aude. Nu-mi convine, dar așa învăț și eu să mă fac auzit fără a ridica tonul, iar domnița mea știe că nimeni nu are voie să vorbească urât cu ea, chiar si atunci când a greșit.

După discuția cu Anais, într-un moment în care doamna mea o certa pe bună dreptate, ochioasa mea i-a zis cu fermitate: TATI MI-A ZIS că nimeni nu are voie să mă jignească, vorbește frumos cu mine.

Dragi femei, nimeni nu are voie să vă jignească. Nu e târziu niciodată să înțelegeți și să aplicați această realitate în viața voastră.

Dragi bărbați, creșteți copii cu demnitate. Priviți-i în ochi în momentele de furie și vă veți înspăimânta. Educația adevărată nu are nimic comun cu frica. Dacă aveți fete, nu ezita să le aduci aminte cât mai des că nimeni nu are voie să se atingă de demnitatea lor, nimeni nu are voie să le jignească, nici chiar tu. Iar dacă ai făcut-o, pleacă-ți genunchii în fața lor și cereți iertare.

Trăim într-o țară în care ne-am obișnuit cu frica din privirea copiilor, femeilor, a celor mai slabi ca noi. Nu-i ok să dormi liniștit în timp ce oamenilor din casa ta le este frică de tine. Copiii noștri trebuie să crească știind că au dreptul să nu le fie frică, că au dreptul să-și ceară drepturile, că au dreptul să se apere și să ceară ajutor.

Dacă te respecți ca și bărbat, nu accepta ca în ochii celor dragi să se reflecte frică și umilință.

Commentarii Facebook
Written by Lilian